Engkorang Yang Best

Friday, May 21, 2010

Cara senang nk diet..duit ta membazir, sehat pown dapat...

Assalamualaikum...


blurrrppp...alhamdulillah..kenyang da aku...baru pas makan nasik + smayang...mate nh plak da len mcam jek..cam suh tdoq jek..huu..

kalau ikut nafsu memang dari maghrib tadi da aku tdo..tp disebabkan akal aku berjaya kuasai nafsu arinh, maka aku still lagi jage time nh...ok, disebabkan aku stil jage ag nh, so, aku nk share r ngan korg pasal makan nh...

nh bukan nasik yang aku makan malam nh..=p

ye r, ader yg kate kalau nk diet jgn makan malam..mkn siang jek...aduyai...ta btol tuh...malam korg stil gak kene makan..tp jgn la lelambat...b4 maghrib patutnye da mkn...ala, cam ta bese plak kalau korg g kem motibasi ke, g camping ke, ta pown yg penah duk hostel...kompom2 makan mlm korg kul 6.30 an...

korg taw ta??kompom2 la korg tataw an..sebab aku ta citer ag..hee...=)

korg taw ta, ari2 ape yg kiter makan tuh, langsung kiter ta sedar an..taw2 ader makanan...suap masuk mulut terus telan...entah bace doa ntah tak...korg taw ta, kiter ta ley men balon jek makan ape yg ado..jgn men sumbat ikut sedap selera jek..bahaye tuh...

tuh yg biler da berumur sket senang2 dapat penyakit 3 serangkai...korg taw ta ape tuh 3 serangkai???kencing manis + darah tinggi ngan sakit jantung..lagi teruk smpai ader stroke la, buah pinggang la, batu karang la, usus berbelit la, mcm2 lagi r...kang aku senaraikan kang ta terbace plak korg an..hee...=)

korg penah dengar atau bace ta yg RASULULLAH penah dapat sakit perut x sepanjang hayat BAGINDA???kompom2 la tak an?korg nk taw ta ape sebabnyer??sebabnye BAGINDA SAW amalkan diet yg memang hebat...kiter kalau nk kurus  + sehat pown ley jek ikot care diet nh...ta payah susah nk g slim world ke, london weight ke nk minum jm5 ke...sumer tuh buang duet jek...walhal korg ley wat sumer nh ngan senang jek...pokok pangkal nye ati...tol ta???
motif letak gambar nh???

nak taw pe care diet BAGINDA SAW?? usha bawah nh..

Jangan makan SUSU + DAGING

Jangan makan DAGING + IKAN

Jangan makan IKAN + SUSU

Jangan makan AYAM + SUSU

Jangan makan IKAN + TELUR

Jangan makan IKAN + DAUN SALAD

Jangan makan SUSU + CUKA

Jangan makan BUAH + SUSU CTH :- KOKTEL

# JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN NASI , SEBALIKNYA MAKAN BUAH TERLEBIH
DAHULU, BARU MAKAN NASI.

# TIDUR 1 JAM SELEPAS MAKAN TENGAHARI.

# JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM . SESIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.


Nampak memanglah pelik.. tapi, kalau tak percaya cubalaa.................................
Ianya tak nampaklah dalam jangka masa terdekat nie.... Ianya berkesan bila kita sudah tua nanti.

Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.
Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu kerana dikuatiri akan cepat mendapat penyakit.

Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai di mana dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita. 

Al-Quran juga ada mengajar kita menjaga kesihatan dengan membuat amalan seperti :-

Mandi Pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap kedalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul. Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.

Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya InsyaAllah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).

Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrain. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang berkenaan.

Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam)

so, sape yg da bercite2 nk diet tuh, ley la try cara nh...ta payah korg buang duit ribu riban tuh semata2 nk kurus + sehat...bek dengan duit tuh korg g derma kat anak yatim ke kat umah2 kebajikan ke..lagi bagus....pahala pown dapat..berganda2 lagi tuh...lagi bagus kalau korg bagi aku..uppsss..hee..

derma kat sini pown bagus la..=)

NABI SAW kate, kalau ader ilmu tuh, smpai2 kan r walau satu ayat...

sekian..
adios...


assalamualaikum...


2 kutukan sopan diterima:

Joy Kalonas said...

salam,

setuju berkenaan diet Rasulullah ni.. terbukti secara saintifik menyihatkan.. dan tak perlu buang duit semata-mata nk minum jm5, atau pergi ke pusat kecantikan.. kita boleh lakukannya secara sendiri.. apa yg kita perlukan? ILMU.


lawat blog sy yg menceritakan tips utk turun berat badan, naik berat badan, diet... http://sususejat.blogspot.com

jan said...

xponah taw pon...thax (:

 

The Journey Of Nana Template by Ipietoon Cute Blog Design