Engkorang Yang Best

Tuesday, March 16, 2010

Berfikir dan terus berfikir..=]

Assalamualaikum...
 
aku ngah cuti sem skang..so, cuti sem kali nh aku amek keputusan keje ngan tempat aku li arituh..ye r duk umah pown bukan ley watper pown..lepak2 jek..bek aku lepak FineArt n ley gak wat design n potong sticker ape yg patut...tadi aku siapkan 2 design n sent ke epul..1 ag design baru siap separuh n 1 ag langsung ta usik..hee..ta sempat okeh..sebab aku tade idea nk wat design...before aku type en3 baru nh, aku sebenarnye baru pas layan terjah kat tv3..huu...nilah 1st time aku tgk program nh..cian kat aku kan..hukhukhuk...nak wat cmner...kat poli tade tb yg ley aku nengok..hohoho...ok la rancangan dier..bese r..sumer pasal dunia hiburan..ader 1 statement yg aku rase memang cam bangang gak la biler si rock tuh ley ckp 
 
' nk wat cmner, lom dapat hidayah ag, so leh la wat bende2 ta paedah ag'

lebey kurang cmtuh r maksud klau dr pemahaman aku..dari pemahaman korang aku tataw r..[sile komen yer kalau aku salah paham]...tadela kan..pade aku la..hidayah Tuhan nh ta payah tunggu dtg..kiter kene usaha la..mintak kat Tuhan supaya kiter dapat hidayah tuh..kalau setakat tayang sane sini...memekik terlolong sini sana tanpa usaha tak gune gak kan..macam nh la senang..ko nk duit kan..pastuh ko duduk jek kat pangkin bwh pokok mangga jiran kaw..ader ta orang yg lalu situ tetibe baek ati nk bg kaw duit..tade dowh jep..kem salam la...macam tuh gak ngan hidayah nh..kalau kiter ta usaha nk jd kan diri kiter nh baek, doa supaya Tuhan leyh bagi hidayah tuh kat kiter...okeh cukup tazkirah tuk arinh...renung2 kan lah yer...=]

***********************************************
okeh..tadi time aku tengok terjah, ader 1 part interview azean...da kompom2 nk tny pasal benjy lah kan...agak kecian gak la tgk muke seorang ibu yg tanggung mcm2 dugaan...tetibe aku jd cam sayu giler biler azean bukak story pasal ayah kandung si benji nh..ape motif dier bukak citer camtuh aku pown tataw la...ye r..ati sorang emak an..mane sanggup nk tgk anak dier susah..walau cmner teruk skali pown la prangai anak..msti tetap nk lindung anak kan..sebab tuh orang kate syurga tuh kat bawah tapak kaki ibu...hurmm...aku harap azean akan sentiasa tabah nk hadapi sumer nh...ader hikmah yg tersembunyi yang kiter sendiri tak taw..DIA dah rencana sumer nh...so, kiter kene trime ketentuanNYA dengan redha dan tabah...selamat beramal dan renung2 kan...=]

******************************************
haaa...tuh baru mukadimah tuh...arinh tetibe dapat idea lebey plak nk bermukadimah bagai..=]..alhamdulillah..aku masih dipinjam kan usia, kesihatan n idea tuk terus segar dlm dunia blog nh...[tetibe dtg cahaya keinsafan]..ehhh..apsal aku tetibe jd cam baek giler nh..[aku memang baek ye kawan-kawan..hahaha..] sebenarnya aku nk citer bende lain...semalam time aku bace metro ahad, tetibe terselak 1 part yg buat aku pk jap...

**************************

aku rase sgt2 beruntung la lahir kat malaysia nh..walau aku dtg dr sebuah keluarga yang bukan mewah dengan wang ringgit, tp aku tetap bersyukur sgt2 sebab aku tak penah ag rase kebuluran @ tak makan..sengaja tamaw makan tuh penah r...huu...

****************************************
' seekor gajah jantan mati kerana usia tua. Namun bagi kebanyakan rakyat Zimbabwe yang kebuluran, ia adalah rahmat.
Dengan menggunakan parang, kapak dan pisau yang diperbuat daripada tin, mereka melapah bangkai seberat enam tan itu, yang ditemui di kawasan pedalaman taman berkenaan.

Pergaduhan meletus apabila penduduk berebut-rebut untuk memotong bangkai itu dan membawa pulang bagi dijadikan makanan untuk keluarga masing-masing.

Hanya sejam 47 minit diambil untuk melapah hingga ke tulang. Semua bahagian dijadikan makanan, termasuk belalai dan telinga haiwan itu.

Tulang gajah berusia 70 tahun itu diambil untuk dibuat sup dan dalam tempoh 24 jam, tidak ada apa yang tinggal kecuali tompokan darah pada tanah tempat bangkai gajah itu ditemui.
Gambar yang dirakam memang mengejutkan. Namun ia menggambarkan keadaan sebenar rakyat Zimbabwe.

Baru-baru ini, Persatuan Palang Merah memberi amaran, keadaan di bekas tanah jajahan itu sangat kritikal dengan 2.17 juta penduduknya memerlukan bantuan makanan segera.

Jurucakap Persatuan Palang Merah Zimbabwe, Emma Kundishora, berkata: “Di beberapa bahagian di negara ini, keadaan dijangka bertambah buruk tahun ini berikutan kemusnahan dasar pertanian yang disebabkan oleh rampasan tanah yang dilakukan kerajaan terhadap ladang petani kulit putih sejak 2000.” Di samping itu, keadaan cuaca merosakkan tanaman jagung. Penuaian tahun ini dijangka hanya menghasilkan 500,000 tan bahan itu, kurang sepertiga daripada yang diperlukan oleh penduduk Zimbabwe.

Jurugambar, David Chancellor, yang mendakwa berada di Taman Negara itu secara kebetulan, berkata: “Dalam tempoh 15 minit, beratus-ratus penduduk tiba dari semua arah. Wanita membentuk bulatan mengelilingi bangkai gajah itu sementara lelaki yang berada dalam bulatan melapah. Pergaduhan berlaku.

“Ada yang bertikam sesama sendiri kerana berebut bangkai itu. Daging dibawa pulang. Ada yang memakannya serta merta kerana terlalu kebulur. Bagaimanapun, sebahagian besar dibawa pulang, dibasuh dan dikeringkan untuk dimakan kemudian.

“Selama dua malam penduduk kampung sekitar taman itu bersuka-ria, seolah-olah mengadakan pesta.” '

******************************************

kiter kat malaysia nh patutnye bersyukur sebab ta jadi cam kat zimbabwe nh...cube kiter bayangkan kalau bende2 cmnh jd kat cnh..Nauzubillah...ta dapat aku nk bayangkan...kadang2 aku sedey biler tgk orang suker2 ati jek buang makanan terutama nasik..bukan korang jej yang buang..aku pown kadang2 [ kadang2 okeh bukan slalu..=]] selalu gak makan nasik or pape makanan ta abes..pastuh campak kat luar bg ayam or kucing makan...aku gtaw nh bukan ape..aku jd kesian sesgt biler tgk rakyat kat zimbabwe tuh ley habeskan daging gajah yang lebey kurang 6 tan tuh dalam mase sejam 47 minit..tak smpai 2 jam pown..bukan daging elok tuh..dah jadi bangkai pown..tp dorang tetap hargai...so, renung2kan dan selamat berfikir...=]

adios..
papai..
assalamualaikum...

4 kutukan sopan diterima:

Ini Blog AnakPakWahab said...

Bersyukur kerna tak makan daging gajah kat Malaysia ni...

cruelgurlz said...

btol tuh inn...
cian sgt2 biler bace kisah org kat luar negara...
nk mkn pown susah....

hans said...

syukur itu penting

cruelgurlz said...

hans : btol2...setuju sgt...=]
thanx 4 coming here...=]

 

The Journey Of Nana Template by Ipietoon Cute Blog Design